Zoeken
Hugo Borst - Ma

Ma

Hugo Borst

Hartverscheurend boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder, liefdevol en met veel gevoel geschreven
Bestel nu
Omschrijving

Ma zit hier nu drie weken en elke dag is het raak. Liever zou ik eventjes niet meer gaan. 'Het is hier verschrikkelijk,' zegt ze. Dan zwijgt ze. Ostentatief. Ik leg mijn hand op haar knie. Ze wijst naar de bovenkant van haar hoofd en zegt: 'Je kan beter mijn kop inslaan.' 'Dan moet ik naar de gevangenis, ma.' 'Dat is waar,' zegt ze en ze peinst en dat doe ik ook: peinzen, peinzen over haar hunkering naar een genadeklap.


Hugo Borst vindt 'mantelzorger' een raar woord, maar hij is het wel. Al een aantal jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.

Verpleegzorg is een onderwerp dat Hugo Borst aan het hart gaat, hem zelfs naar politiek Den Haag bracht. Samen met Carin Gaemers schreef hij het manifest Scherp op ouderenzorg, over hoe het beter moet in de zorg. Het manifest werd door meer dan 100.000 mensen ondertekend en wordt unaniem ondersteund door De Tweede Kamer.

Hugo Borst (1962) is schrijver, redacteur, voetbalcriticus en columnist voor AD en Esquire. Hij schreef onder andere de bestsellers De Coolsingel bleef leeg, Over vaders en zonen, Schieten op Volkert van der G., O,Louis, Ma en Ach, moedertje.

Fragment

Quotes
De Boekensalon
'De bekende schrijver, columnist en journalist (1962) beschrijft zijn ervaringen met zijn sinds enkele jaren dementerende moeder. Eerst woonde ze nog in haar eigen flatje, later ging zij naar een verpleeghuis. Raak en herkenbaar bespreekt hij in columnachtige stukken wat hij meemaakt, ziet en denkt. Hij beschrijft daarbij bijvoorbeeld ook - eerlijk en in open taal - eigen jeugd- en jongemannenherinneringen. Dit maakt de weg vrij - ook voor de lezer - voor een even open en tegelijk respectvolle bespreking van verpleeghuisaangelegenheden die normaal achter gesloten deuren lijken te moeten blijven. Dit alles geeft het boek een nuchtere natuurlijkheid, die soms ontroert of geestig is. Dit geïllustreerde boek - dat in meerdere media al direct na verschijnen ruime aandacht kreeg - geeft in woorden en beelden aan wat er zoal kan gebeuren met zeer betrokkenen hoofdrolspelers in het ingrijpende proces dat dementeren heet. Een prachtig portret van zoon en moeder.'
F.M. Boon
Edities & Details
Paperback: Ma - Hugo Borst
ISBN: 9789048840380
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 21-09-2017
Prijs: € 12,50
Omvang: 208 pagina's

Bestel

Audio download: Ma - Hugo Borst
ISBN: 9789048834099
Uitgave: Audio download
Status: Beschikbaar
Datum: 18-05-2016
Prijs: € 12,99
Speelduur: 234 minuten

Bestel

Paperback: Ma - Hugo Borst
ISBN: 9789048826704
Uitgave: Paperback
Status: Niet op voorraad
Datum: 19-11-2015
Prijs: € 17,50
Omvang: 208 pagina's

Bestel

Digitale download: Ma - Hugo Borst
ISBN: 9789048826711
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 19-11-2015
Prijs: € 9,99
Omvang: 208 pagina's

Bestel

Uitgeverij: Lebowski Hebban Awards: Winnaar (2016) Voorlezer: Hugo Borst NUR: 400 - Informatief en entertainment THEMA: Biografie en non-fictieproza THEMA: Omgaan met veroudering THEMA: Omgaan met Alzheimer en dementie THEMA: Familie en relaties: advies en kwesties
Boeken
Hugo Borst - Ach, moedertje
Hugo Borst
Diverse Auteurs - Ik ken jou
Diverse Auteurs
Hugo Borst - Ma & Ach, moedertje
Hugo Borst

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrieven van Overamstel Uitgevers voor het laatste nieuws over Hugo Borst

Aanmelden nieuwsbrieven