Hugo Borst


Hugo Borst (Rotterdam, 1962) staat bekend als een kritische man die altijd zegt wat hij denkt, zelfs als hij beter kan zwijgen – iets wat hij gemeen heeft met Louis van Gaal, over wie hij in 2014 de ‘psycho-biografie’ O, Louis schreef. Het boek was in Nederland een grote hit (40.000 exemplaren verkocht) en verscheen ook in Engeland, waar het genomineerd werd voor de British Sport Book Awards, in de categorie Outstanding General Writing Award.

Financial Times-columnist Simon Kuper rekent Borst, supporter van cultclub Sparta Rotterdam, tot de allerbeste sportschrijvers van Nederland. Met zijn eerste boek De Coolsingel bleef leeg (in 1996, over voetbalclub Feyenoord) stond Borst op de longlist van de prestigieuze literaire prijs De Gouden Uil. In 2009 won hij met het weemoedige jeugdboek Alle ballen op Heintje de prijs voor Het Beste Rotterdamse Boek. Van zijn boek Over vaders en zonen werden 90.000 exemplaren verkocht.

Al bijna drie jaar lang schrijft Hugo Borst wekelijks een kroniek over zijn moeder in het Algemeen Dagblad. Ze lijdt aan alzheimer en woont op een gesloten afdeling in een verpleeghuis. De immens populaire kroniek resulteerde in 2015 in het boek Ma, dat een uitzonderlijk groot succes werd en waar meer dan 100.000 exemplaren van werden verkocht. Verpleegzorg is een onderwerp dat hem steeds meer aan het hart gaat, hem zelfs naar politiek Den Haag brengt – tot het Torentje aan toe – en hem noopte tot het schrijven van een manifest over hoe het beter moet. Het manifest werd door meer dan 100.000 mensen ondertekend en wordt unaniem gesteund door de Tweede Kamer. In 2017 verscheen Ach, moedertje, het aangrijpende vervolg op Ma.

Naast het schrijven van boeken en columns voor het AD en het magazine Esquire. Daarnaast is Borst hoofdredacteur van het literaire voetbaltijdschrift Hard gras.

Toch is Borst niet alleen bekend vanwege zijn pen. Voor de televisie maakte hij een ontroerend, twee uur durend, afscheidsinterview met Marco van Basten en in de poëtische tv-serie Over vaders & zonen ging hij op zoek naar wat mannen toch precies voelen.

Bijna tien jaar was hij een episch panellid van het live-programma Studio Voetbal. Elke zondagavond moraliseerde en provoceerde hij erop los. Niet lang nadat de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk hem na afloop van een uitzending woedend bekende dat het maar een haar had gescheeld of hij had uitgehaald, stopte Borst. Heel af en toe, tijdens een WK voetbal bijvoorbeeld, is hij op de buis te zien.

Maar wat hij het liefst doet is schrijven.

Bibliografie

 • De Coolsingel bleef leeg (1996), genomineerd voor Gouden Uil-literatuurprijs
 • Over vaders en zonen. De jongenskamer van Van Basten en andere verhalen (2005)
 • Het grote, gezellige voetbalquizboek voor het hele gezin i.s.m Hans Jörgen Nicolaï (2006)
 • Over lust en liefde. Verhaaltjes voor het slapengaan (als men niets beters te doen heeft natuurlijk) (2007)
 • Schieten op Volkert van der G. De beste voetbalverhalen (2008)
 • Over vaders en zonen. (2008)
 • Alle ballen op Heintje (2009)
 • Waarom ik zo van Sparta hou (2010)
 • Kappen (2011)
 • O, Louis (2014)
 • Ma (2015)
 • Ach, moedertje (2017)